Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Видео: Великденско послание на Негово Високопреосвещество Йоаникий, Сливенски митрополит, Пасха Христова, 2013 г.

 

Великденско послание на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий, до боголюбивите пастири, до всечестните монаси, монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия. Видео от посланието на Негово Високопреосвещенство и текстът на посланието (източник: Официален сайт на Светата Сливенска Митрополия, www.mitropolia.sliven.net, източник на видезаписа: www.sliven-news.com, снимка и видео: Данаил Христов)

Великденско послание на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий"Днес е ден на Възкресението! Нека всички се просветят от тържеството и да се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: братя! Да простят всичко заради Възкресението."

/Из пасхалната утреня/

Отново тържествено звънят камбаните на православните храмове. Отново църковните песнопения прославят Възкръсналия Господ Иисус Христос. Отново радостни чувства изживяват вярващите православни християни.

Днес празнуваме най-светлия празник - Възкресение Христово, затова е наречен празник на празниците. Днес прославяме най-великото тържество на земята, затова е определен като тържество на тържествата. Възпяваме най-знаменитата победа - победа над смъртта, ада и дявола. "Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата? Възкръсна Христос и ти бе повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори." /Св. Йоан Златоуст/

Колко много радост ни дарява този празник. Колко много надежда ни вдъхва. Но колко много ни задължава, за да бъдем достойни последователи на Възкръсналия.

Колко ни е нужна вярата във Възкръсналия Христос. Вяра, която ни дава сили, за да вършим добро. Вяра, която ни води към безсмъртие. Вяра, която ни укрепва в трудности. Вяра, която осветява пътя ни. Вяра, която утешава сърцата ни. Вяра, която възвисява душите ни. Вяра, която ни задължава да се борим срещу злото. Тази вяра ни подпомага, за да имаме чисти помисли. Тази вяра услажда нашите чувства.

"Тази вяра е апостолска, тази вяра е отеческа, тази вяра е православна, тази вяра вселената утвърди." /Из молебена на православна неделя/

Възкресение Христово е тържество на вярата. Тържество на любовта. Тържество на победата. Затова този ден е необикновен. "Защо един ден е по-добър от друг, щом всяка дневна светлина през годината излиза от слънцето? Те са разделени от премъдростта на Господа; Той е отличил времена и празници: някои от тях Той е възвисил и осветил." /Сирах 33:7-9/

Нека всички да се просветим от тържеството. Да просветим ума си, за да имаме правилно понятие за Бога, обкръжаващия ни свят и за самия човек. Да закалим волята си, за да можем да разграничаваме чистото от нечистото. Да облагородим нравите си, за да имаме радостта и благословението на Възкръсналия Господ Иисус Христос.

Да обикнем Възкръсналия Господ Иисус Христос с цялото си сърце, душа и разум и тогава няма да ни смутят човешките неправди.

Да се надяваме на Възкръсналия Господ и няма да униват душите ни от тежките изпитанията в живота. "Християнинът не бива да помни злото, но е длъжен от сърце да прощава на онези, които са съгрешили пред него." /Св.Василий Велики/ "Ако трябва да се извиним, и да помолим враговете си за прошка, не бива да отказваме, дори самите ние да сме обидените. Така ще си приготвим голяма награда и твърдо упование." /Св. Йоан Златоуст/

Ако гори в сърцата ни ревността към Бога, духовните ни врагове няма да посмеят да ни доближат. Но прошката към съгрешенията на ближния е нещо друго, защото "прощаването на враговете и вършенето на добри дела е истинското великодушие, една от най-великите черти на богоподобието." /Преп. Никодим Светогорец/

Когато наречем братя всички, които ни ненавиждат, ще получим Божието утешение, вътрешно спокойствие и умиротворение. "Любовта не прави зло на ближния; където господства любовта, там не може да бъде и Каин - онзи, който убива брата си… Любовта е главата, коренът, изворът и майката на всички блага." /Св. Йоан Златоуст/
 
Братя и сестри,

Христос възкръсна от мъртвите, за да ни дарува вечен живот, да ни отвори рая на сладостите, да ни примири с Бога, да бъдем достойни небесни жители, да ни дарува нетленни блага, и заедно с ангелите да възпяваме пресветлото Христово Възкресение.

Сърдечно поздравявам Боголюбивите пастири, които ревностно проповядват спасителното Евангелско учение, смирено и безропотно изпълняват разпорежданията на епархийската власт и винаги се молят за паството си.

Приветствам и усърдните монаси и монахини, които неуморно се трудят за благосъстоянието на Светата обител и с любов приемат поклонниците.

Поздравявам и всички служители при Светата Сливенска Митрополия, църковнослужители и всички православни християни от Сливенска епархия с преславното Възкресение Христово и молитствам за всички душевно и телесно здраве, за да се украсим с християнските добродетели.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ! АМИН!

Пасха Христова, 2013 г.

† Сливенски Митрополит

Йоаникий

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: