Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

В деня на св. цар Борис-Михаил Покръстител Български

 

Св. цар Борис Покръстител, стенопис над входа на храм Св. Цар Борис-Михаил Покръстител


Скъпи братя и сестри,

На храмовия празник на нашия храм "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" се обръщаме към нашия Господ, по молитвите на светия равноапостолен цар Борис - Михаил Покръстител Български, да спаси и помилва нашия благочестив и православен български народ, правителството и цялото ни христолюбиво войнство, да огради с мир държавата ни и покори под нозете им всеки враг и противник, да им внуши мирни и благи намерения в техните сърца за светата Църква и за целия ни народ, така че и ние да преживеем тих и спокоен живот в правоверие и в пълно благочестие и чистота!

Тропар, глас 4:

Днес празнуваме паметта на благоверния княз Борис и успението на преподобния сред монасите Михаил, осенявани от неговото благодатно застъпничество, и умилно към него молитви възнасяме: закриляй ни с покрова на твоето застъпничество и избави твоя народ от всякакво зло, като молиш Христа Бога, Когото с цяла душа си възлюбил, да спаси душите на ония, които тебе, отче, почитаме вярно.


Кондак, глас 4:

Ти се облече в одеждата на Божията правда и Князът на ангелите те увенча с венеца на вечна слава, равноапостолни княже Михаиле, защото в твои дни възсияха мирът на Христовата правда и славата на богопочитанието — затова и във вечния град за нас, чеда на чедата ти, ти се молиш на Бога и от беди и грехове пазиш душите, които се веселят в твоя празник.

 

Тропар на св. Цар Борис-Михаил 

Изпълнен със страх Божий, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух: утвърдил Христовата вяра, оставил царския престол и жезъл и заселил се в пустинята, разцъфтял си в подвизи и си намерил благодат пред Господа. А сега застанал пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарува на народ ни мъдрост и сила, а на нас, молещите, спасение на душите ни.

 

Молитва към св. цар Борис - Михаил

О, велики угодниче Божи, равноапостолни царю Борисе, покровител и просветител на българския народ, а на всички нас застъпник пред Господа! Ти отхвърли езическото зловерие и нечествие и повярва в единия истинен Бог, прие божественото кръщение и просвети цялата българска страна със светлината на благочестието. Ти положи велики трудове за правоверието и напредъка на твоята държава, с молитви, бдения и духовни подвизи измоли от небесния Цар благоволение за народа си. Ти остави тленния венец на земното царство, избра постническото житие и сега, увенчан с нетленен венец от Господа, стоиш пред Неговия престол като усърден застъпник на твоя народ. Към тебе, свети царю Борисе, целият български народ всякога усърдно е прибягвал за помощ във всички трудни обстоятелства на съдбата и всякога е величаел чрез твоето име Божието благоволение и любов. И сега умилено те молим – погледни милостиво от горните жилища на нас и на целия наш народ и моли Господа да умножи човеколюбивата Си милост към сан, Неговите раби, и да ни дарува всичко благопотребно за временния и вечния живот. Отечеството ни да избавя от всяко зло обстоятлство; народа ни да освобождава от робска неволя и от угнетение, да го насочва към напредък в благочестието и истинската просвета, в труда и благоденствието и братската обич; държавата ни да укрепи. И така, като се удостоим, свети царю, чрез твоите молитви с обилието на Божиите щедрости, да прославяме великия Цар на царете Господа Бога во веки! Амин!

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: