Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Няма нищо по-добро от Божията воля

С радост съобщаваме, че излезе от печат и се разпространява в епархията книжката „Няма нищо по-добро от волята Божия. Мисли и наставления на светителя Филарет Московски”. Преводът е направен от Негово Високопреосвещенство Йоаникий Сливенски.

 

Светителят Филарет (Дроздов), митрополит Московски и Коломенски, е роден през 1782 г., но е очевидно, че неговите творения са насъщни и в наши дни и звучат актуално. Читателят ще намери в тази книжка отговорите на най-разнообразни въпроси. Владиката е притежавал изключително дар слово. За него митрополит Платон (Левишин), който сам бил превъзходен проповедник, смирено казва: „Аз пиша по чоешки, а той пише по ангелски”.

В предговора към изданието, написан от преводача, нашият митрополит и духовен старец Йоаникий, се казва:

„Митрополит Филарет (Дроздов), Московски и Коломенски е изтъкнат архирей и богослов не само в Руската православна църква, но и в целия православен свят. Той е един от най-добрите проповедници, екзагети и администратори. Неговите резолюции и досега будят възхищение и всяка една от тях е поучителна и мъдра.

Предлаганата малка книжка е превод от руско издание, съставено от Вера Каткова и издадено от сестринството Св. Игнатий Ставрополски” в Москва през 2012 г. В нея има ценни мисли и изречения, които и днес могат да подпомогнат православните християни. Тези изречения са подбрани от различни негови проповеди и писма. УВерен съм, че тази малка книжка ще се приеме с радост от православните християни и в нея ще открият ценни съвети и напътствия за духовния си живот.

Има кратки наставления и към пастирите и монасите: за покаянието, против осъждането, за силата на любовта, милостта и справедливостта, за духа на този век.

Настоящата книжка се издава във връзка с встъпването ми в моята 75-годишнина”.

Книгата, издадена от „Синодално издателство” се разпространява безплатно в Сливенска епархия.

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: