Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Старият бряст - лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенските граждани

Стария брястСтария бряст е един от величествените символи на гр. Сливен. Той е известен сред една огромна част от жителите на града, като един природен, датиращ от преди над 1000 г. За съжаление малцина знаят, че това старинно дърво всъщност е един величествен и жив паметник. Свидетел на важни исторически събития свързани не само с богатата история на Сливен, но и със свещената история на нашата мила Родина-България.

 Поради тази причина членовете на сдружение ,,ИХТИС” и църковното настоятелство на храм ,,св. Цар Борис-Михаил Покръстител” - гр.Сливен, взеха единодушно решение да внесат писмено предложение до кмета на града - инж. Кольо Милев за монтирането на паметна плоча под дървото, която със своя надпис ще напомня непрестанно на всички сливналии и гостите на града, че преди всичко Старият бряст е лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенските граждани.

След срещата ни с кмета, предложението беше прието. Община Сливен се ангажира в най-кратко време, паметната плоча под Старият бряст да бъде монтирана.

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: