Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Дълбок поклон пред героите и мъчениците на България, отдали живота си в името на нашата православна вяра и свещен народ

Осъзнавайки, че светлото бъдеще на всеки един народ се ражда в настоящето и се корени в миналото, днес макар и да живеем в една комерсиална епоха, епоха в която материалното изпреварва духовното, няма нито един достоен българин, който да не носи в сърцето си паметта на великите герои на България, чиито имена са останали завинаги в славните страници на свещената ни история. Един от най-ярките примери за великият боен дух на българският войник е битката при Одрин.
На 13 март 1913 г. в 10 ч. българските войски с развети знамена и под звуците на бойни маршове навлизат в Одрин, радостно поздравявани от християнското население. Над четирите минарета на джамията „Султан Селим“ се развяват български знамена.
Дълги пленнически колони се движат от овладяната крепост: 14 паши, 2000 офицери и 60 000 войници, предавайки 16 знамена и 600 оръдия. На Източния сектор на фронта всяка рота получава по 80 кръста „За храброст“, а всяка батарея – по 50. Затова когато днес чуем шестия отмерващ барабанен удар и оркестърът засвири „Заря!”сваляме шапки и свеждаме глави пред подвига на онези наши предци, които написаха най-славната история на нашето достойнство!
Всеки от нас, в своето сърце съгражда своето собствено вътрешно място за поклонение. Но за да бъдем един народ, за да бъдем едно общество, всички ние имаме нужда и от нашата общност, от нашите общи стремежи, от нашите общи цели, от нашето общо, споделено поклонение.
Поради тази причини членовете на Младежки културно-просветен център ИХТИС и Църковното настоятелство при храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" – Сливен, взеха единодушно решение за изграждането на мемориален паметник в чест на българските герои паднали на бойните полета по време на Балканските войни. Тази идея получи благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий Сливенски и подкрепата на бриг. ген. инж. Кольо Милев, кмет на община Сливен, който и прие да бъде патрон на това богоугодно дело. Своята подкрепа заявиха също: проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, Тракийско дружество ,,Лазар Маджаров”-Сливен, ТУ - София - Инжинерно - педагогичски факултет и Колеж - Сливен, Център за подготовка на танкови подразделения – Сливен.
С Божията помощ паметникът ще бъде изграден в района на храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител". По този начин храмът се превръща не само в място за духовно спасения, но и пазител на на великата и героична отеческата памет.
Младежки културно просветен център ИХТИС и Църковното настоятелство при храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" - Сливен очакват Вашата подкрепа и Вашето съучастие към постигане на родолюбивата и Боголюбива своя цел.

Да ни помага Бог!

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: