Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Денят на Тракия в храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител"

Храм Св. цар Борис-Митаил ПокръстителСъс заупокойна молитва в храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" започват в Сливен проявите, посветени на Деня на Тракия. След заупокойната молитва ще бъдат положени цветя на паметната плоча в памет на загиналите българи от Тракия, инсталирана на фасадата на храма. На 26 март в Сливен ще бъде отбелязан Деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея, съобщава официалният сайт на Община Сливен. Честванията започват в 9:30 часа със заупокойна молитва за загиналите българи от Тракия и във войните за свобода и независимост на България и благодарствен молебен в храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”. В 10:30 часа програмата ще продължи с полагане на цветя на паметната плоча на храма, в памет на загиналите българи от Тракия за единството на Майка България. В 16:00 часа на паметника „Орлето” ще се проведе общоградско поклонение в памет на героите от Одринската епопея като по време на него ще се състои военен ритуал за полагане на венци и цветя в памет на загиналите и ще се произнесе слово „100 години Одринска епопея”. Празничната програма ще завърши във Военен клуб – Сливен с Тържествено събрание-концерт по повод 100 г. Одринска епопея и Ден на Тракия от 17.30 часа. Участие в него ще вземат Военен оркестър, Фолклорните певчески групи при Тракийско дружество „Лазар Маджаров”и при НЧ „Звезда” – Старо село, а също така и Фолклорен танцов ансамбъл „БРАВО”.
Програмата за 27 март предвижда от 15.00 часа в зала „Май” да се проведе паметно честване под надслов „Одрин падна". То е по повод 100 години от победата при Одрин и в него участие ще вземат клубовете „Родолюбие” към ПМГ „Добри Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов” и III ОУ „Д-р Иван Селимински” със специалното участие на акад. Георги Марков. След това програмата ще продължи с прожекция на документалния филм „На нож”, по сценарий и режисура на Антоан Тонев и Радослав Тодоров. Програмата на втория ден ще завърши с представяне на книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 – 1913 година”, което ще се състои от 17.30 часа във зала „Май”.
Организаторите на проявите по случай честването на Деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея са община Сливен, Център за подготовка на специалисти – Сливен, Съюз на ветераните от войните и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, а също така и Регионално исторически музей – Сливен и Регионален инспекторат по образование – Сливен.

 

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: