Храм Свети Цар Борис-Михаил Покръстител

† Търсене в сайта

Лекция „Християнският Изток и раждането на Исляма“

Скъпи съграждани,

Църковното настоятелство при храм „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ – Сливен и Младежки културно-просветен център “ИХТИС”, със съдействието на КДК - Сливен Ви канят на беседа и дискусия на тема „Християнският Изток и раждането на Исляма“. Лектор ще бъде доц д-р Димитър Димитров от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св Кирил и Методий“.

Беседата ще бъде проведена на 7 ноември, петък, от 17:30 часа в залата на Клуб на дейците на културата (КДК) в Сливен на адрес ул. „Великокняжевска“ № 25.

Припомняме, че това е втората лекция на доц. Димитров в Сливен, след като на 30 май той изнесе лекцията "Християнството в ранна Византия - IV - VI в." 

Доц. Д-р Димитър Димитров е преподавател по История на Византия и Средновековна балканска история в Историческия факултет на Великотърновския университет. Дипломира се през 1992 г. като магистър по специалност „История и археология“ във Великотърновския университет, а през 2003 г. получава научна степен „Доктор“ по Средновековна обща история. От 2005 г. е доцент по Средновековна обща история (История на Византия и Средновековна балканска история) във ВТУ.

Автор е на четири монографии, основно насочени към византийската история и култура, късната античност, късноантичната философия и богословие, а също така на енциклопедични помагала, както и на над 30 статии на български, английски и словашки език. Автор е също така на учебни помагала и множество преводи от старогръцки, латински и английски език.

Има приноси в областта на късноантичната история, философия и култура в монографията „Философия, култура и политика в Късната античност: случаят на Синезий от Кирена“, както и по спорни проблеми, свързани с византийската материална и наративна култура – монографията „Тъмните векове на Византия“. Книгата „Византия между Изкота и Запада“ изследва проблемите на ромейската политика в Близкия изток, Средна и Западна Европа, както и на постепенното ерозиране на универсалния християнски свят, довело до появата на две основни концесии – католицизъм и православието. Автор е на преводи на текстове от старогръцки език, както и на книги и студии на Каждан и Негово Високпреосвещенство Диоклийския митрополит Калистос Уеър на български език. Има приноси и в областта на късноантичната култура и християнството по българските земи.

Доц. Димитров е специализирал в Нидерлавния, Унгария и Словакия, както и в Центъра за византийски и новогръцки изследвания във Виена, Австрия; в Центъра за византийски, османски и новогръцки изследвания в Уулвърхямтън и Бирмингам, Великобритания; в Biblioteca Alexandrna в Александрия, Египет и в Ал-Мансура, Египет.

 

 

† Екклесия

† Посетете още:

Българска Православна Църква - Българска патриаршия


Сливенска света митрополия

† От Българска патриаршия:
† От Сливенска епархия: